Programul LIDER

Ca si oamenii, cainii sunt fiinte sociale. Cand indivizii traiesc in grupuri sociale, indiferent de specie, au nevoie de reguli pentru a se intelege si a putea conlucra impreuna.

Un conducator respectat este necesar pentru supravietuirea grupului. Familiile au parinti, orasele au primari, companiile au manageri, haitele de lupi au lupul Alfa, cainele dv. va are pe dv. Cainii sunt diferiti de lupi si diferiti de oameni. Bagajul lor genetic, adanc inradacinat, face ca acestia sa aibe nevoie de un lider ca sa poata duce o viata echilibrata.

Intelegerea nevoilor sociale ale cainelui dv. va va imbunatati relatia cu el si este baza unui program de dresaj.

Programul pe care vi-l propunem va va ajuta sa deveniti liderul cainelui dv. Acest program nu este format din exercitii de dresaj, in schimb va invata cum sa organizati rutina zilnica. Daca veti respecta sfaturile cuprinse in acest program, cainele dv. va beneficia de un mare avantaj in dresaj, deoarece nu va dezvolta obiceiuri neplacute, mult mai greu de dezvatat decat de prevenit.

Cainii tineri sunt gata sa accepte dominanta dv., daca li se arata ca este in interesul lor.

Cainii fricosi sau nervosi, la orice varsta, vor accepata dominanta pentru ca au nevoie de asigurarea unui lider, au nevoie sa stie ca nu fac fata singuri problemelor.

Cainii cu caracter dominant sau cei needucati, se vor supune daca le demonstrati, in termeni pe care ei ii inteleg, ca sunteti un lider mai capabil decat ei.

A fi lider este o stare interioara, o atitudine, nu are nimic de a face cu marimea, varsta, sexul sau forta fizica. Un lider bun trebuie sa fie inteligent, increzator, sa aibe compasiune, sa fie drept si ferm fata de cei care au ales sa-l urmeze.

Cainii simt dominanta intr-o persoana prin observatie. Comunicand mai ales non-verbal, cainii observa si interpreteaza foarte bine actiunile oamenilor. Acest program este realizat tocmai pentru a profita de acest lucru in asa fel incat sa va ajute sa comunicati non-verbal cu cainele dv., punand bazele unei relatii bune.

Exercitiile si regulile cuprinse aici nu sunt concepute pentru a fi aplicate cainilor care sunt agresivi fata de stapani, fata de alti oameni sau animale. Pentru aceste cazuri este nevoie de un program specializat realizat de catre unul dintre specialistii Ringstar Club.

Acest program trebuie sa fie aplicat de catre adultii din familie si nu este organizat ca un program de reabilitare ci ca un program de preventie si ca baza pentru dresaj.

Veti afla cateva lucruri importante despre activitatile de zi cu zi, joaca, hranire, plimbare, etc. Cainii pot reactiona diferit la aplicarea acestui program. Unii pot sa nu fie interesati daca le luati jucaria de sub nas, altii sunt deranjati de acest lucru. Pe unii nu-i intereseaza unde dorm, altii sunt foarte posesivi cu locul lor. Din aceasta cauza unele exercitii pot parea dificile iar altele prea usoare. Incepeti cu cele care vi se par cele mai usoare.

Atentia Caine-Om

Atentia este o cale de comunicare care va ramane deschisa pentru tot restul vietii cainelui, odata ce este stabilita si incurajata.

De cateva ori pe zi, faceti cainele sa va priveasca in ochi trasand o linie imaginara cu mana intre fata lui si fata dv. Folositi o jucarie pentru a face mana mai interesanta. Imediat ce stabiliti contactul visual, fie si pentru o secunda, rostiti numele cainelui cu o voce normala si imediat recompensati prin joaca si mangaiere.

Numele trebuie sa insemne:“fii atent la mine si ceva interesant se va intampla“. Asadar faceti ca ceva interesant sa se intample. Dati-i jucaria, o recompensa alimentara, atentie, etc., orice considera catelul dv. interesant.

Nu folositi niciodata numele cainelui cand il pedepsiti, dorim ca acesta sa fie asociat cu ceva placut.

Atentia Om-Caine

Cainii adora atentia si afectiunea iar noi adoram sa le-o oferim, dar nu lasati cainele sa exagereze in a cere atentia dv. Daca ii veti face pe plac atunci cand cere atentie, va intelege ca el este liderul dv. si ca va domina.

Atunci cand cainele va atinge, cu botul sau cu labutele, cand stati jos, ignorati-l, chiar daca incepe sa latre, continuati sa-l ignorati. Chiar si daca il certati tot el castiga pentru ca i-ati oferit ceea ce vroia–atentie. Numai atunci cand sta calm si linistit puteti initia orice forma de atentie (mangaiat, joaca, mancare, etc.)

Jucati-va mai mult, nu mai putin, dar intotdeauna jucati-va dupa regulie dv. si nu intotdeauna cand cainele o cere. Asteptati cel putin 5 secunde, uneori 10, alteori sariti peste acordarea atentiei si asteptati un moment ulterior cand cainele face ceva ce va convine si in acel moment acordati atentia. Alteori puteti sa-i cereti sa faca ceva , de ex. “sezi”, inainte sa-i oferiti ceea ce vrea.

Liderul controleaza mancarea

Mancarea este una dintre cele mai importante resurse. Controlul resurselor, in special al mancarii, va intari pozitia dv. de lider.

In loc sa-i dati toata ratia in castron, pastrati si pentru a recompensa reactiile care va convin. De asemenea pastrati si pentru jucariile motivationale (jucarii care se umplu cu mancare ), in asa fel incat cainele dv. sa nu se plictiseasca si sa fie motivat psihic.

Nu lasati castronul cu mancare in el la dispozitia cainelui toata ziua. Dati-i castronul, apoi ridicati-l dupa 5 minute indiferent daca mai are mancare sau nu.

In functie de talie si varsta cainii trebuie sa manance de 2-3 ori pe zi, aproximativ la aceleasi ore.

Paza mancarii sau a castronului este o problema comuna multor caini. Ca sa prevenim acest lucru, uneori, tineti mana in castron cat timp mananca cainele, alteori puneti castronul jos gol si umpleti-l treptat cu mancare din mana in timp ce cainele mananca.

Alta metoda este sa adaugati cu mana, in timp ce cainele mananca, o recompensa deosebita, mai interesanta decat mancarea obisnuita (o bucata de carne, branza, etc.)

Daca cainele dv. este posesiv cu mancarea, maraie, sta nemiscat sau mananca foarte repede, adresati-va unui specialist Ringstar Club pentru un program individualizat.

Controland hranirea cainelui veti realiza:

    • stiti cand este flamand, deci receptiv la recompensa alimentara, puteti, asadar, sa programati sedintele de dresaj in functie de asta;
    • daca mananca la ora fixa isi va face nevoile la ora fixa;
    • veti putea evita exercitiul fizic dupa masa, prevenind astfel afectiuni grave;

Niciodata nu-i oferiti mancare de la masa dv. Atunci cand mancati puteti repeta “culcat-asteapta”. Cainele mananca intotdeauna dupa ce mananca stapanul.

Liderii aplica reguli de politete

Atunci cand primiti musfiri, dv., ca lider, trebuie sa-i intampinati primul. Cainele poate sta in “sezi-asteapta”, calm, cat timp dv. deschideti usa si invitati musafirii inauntru. Daca este nevoie puneti-i lesa si repetati.

Nu incuiati cainele in alta camera pentru ca se va frusta si va deveni mai agitat si mai greu de controlat.

Atunci cand va plimbati afara si va intalniti cu un cunoscut, cainele trebuie sa stea langa dv., eventual in “sezi”, pana cand hotarati ca este momentul sa-l lasati sa faca cunostinta.

Un caine ascultator, care va recunoaste autoritatea, nu are initiativa in astfel de momente, asteapta sa vada ce face liderul.

Liderii controleaza joaca

Este foarte important sa va jucati cu cainele dv. Vrem asta !!! Dar vrem sa va jucati corect.

Daca cainele va aduce o jucarie la picioare apoi incepe sa latre si dv. ridicati jucaria si incepeti sa va jucati cu el, va supuneti dorintei cainelui. Va considera ca el este liderul, incurajati astfel latratul si insistenta.

Intotdeuna jucariile pentru interactiunea cu dv. nu se lasa la dispozitia cainelui tot timpul. Daca, de exemplu, ii place jocul cu mingea, nu trebuie sa aiba nici o minge la dipozitie. Numai dv. aveti una si o aratati numai cand vreti sa va jucati cu el. In acest fel dv. initiati jocul, si totodata mentineti si interesul pentru acea jucarie. Daca aveti probleme in a recupera jucaria, solicitati o consiliere a unui instructor Ringstar Club. Metodele variaza de la invatarea comenzii “lasa” pana la simpul fapt ca puteti lua alta jucarie pe care sa o faceti mai interesanta. Cei mai multi caini vor reactiona la acest “schimb” de jucarii.

Daca trage de jucarie, opriti-va din joc, puneti jucaria aproape de corp, uitati-va in alta parte si ramaneti nemiscat ignorand cainele. Cei mai multi vor intelege ca jocul s-a oprit, vor lasa jucaria, in acel moment continuati imedeiat jocul. In acest fel catelul va invata ca, daca lasa cand va opriti, jocul poate continua.

Daca cainele dv. maraie cand sunteti langa jucariile lui sau daca vi se pare ca le pazeste in orice fel, adresati-va specialistilor Ringstar Club.

Liderii pot manevra fizic cainele

Trebuie sa va asigurati ca puteti manevra cainele, ca ii puteti atinge si controla orice parte a corpului iar acesta sta linistit. Incepeti cu atingeri si manevrari scurte, recompensand o reactie calma.

Liderii pot controla botul cainelui

Cainii, in joaca sau in altercatii cu alti caini, au tendinta sa apuce celelalt caine de bot pentru a-l potoli si subordona. Puteti folosi acest gest ca un semn de dominare.

Incheiati o sedinta de mangaiere sau toaletaj punand o mana, usor, pe partea superioara a botului cainelui si tineti-o acolo cateva secunde, nu strangeti.

Acest gest nu trebuie folosit ca o pedeapsa, este doar un mod de intereactiune cu cainele dv., care ii arata ca sunteti liderul lui.Daca incearca sa va apuce mana, incetati exercitiul pana cand mai avansati cu celelalte.

Liderii pot sa mangaie cainii pe burta

Verificati daca cainele dv. este relaxat si accepta sa-l mangaiati pe burta, el stand pe spate. Incepeti din pozitia culcat, mangaindu-l pe laterale si pe burta pana cand il intoarceti pe spate. Continuati mangaierea in aceasta pozitie. Este o pozitie de subordonare care trebuie incurajata si recompensata.

Liderii controleaza spatiul

Foarte multe probleme apar datorita nerespectarii locului de odihna. Daca li se permite cainilor sa stea in pat sau pe canapea, acestia pot intelege ca este dreptul lor. Cel mai bine este sa preveniti acest lucru.

La inceput nu oferiti acest privilegiu pana cand nu sunteti sigur de pozitia de lider, apoi puteti ocazional sa invitati cainele in pat sau pe canapea, dar asigurati-va ca il puteti da jos oricand doriti, iar el respecta acest lucru.

Nu-l lasati sa iasa si sa intre inaintea dv. in orice situatie (casa, masina, curte,etc.). Este un exercitiu de subordonare dar si o precautie necesara pentru a preveni accidentele. Puneti cainele in “sezi” si chemati-l dupa ce intrati/iesiti dumneavoastra.

Nu lasati cainele sa va bareze calea. Daca sta in drumul dv., nu-l ocoliti, faceti-l sa se miste din fata dv. printr-o comanda sau atingere.

Liderii au ca ajutor zgarda si lesa

Este folositor pentru dv. ca in perioada educatiei, cainele sa aibe lesa si zgarda la gat si in casa (numai in prezenta dv.). Acest lucru va va ajuta sa controlati cainle in diverse situatii. Daca suna soneria sau daca nu se da jos din pat, etc., puteti controla si sanctiona mai usor astfel de probleme. Lesa si zgarda sunt instrumente care va ajuta sa controlati cainele.

Atentie: Nu lasati zgarda si lesa la gatul cainelui cand nu sunteti prezent !!!

Liderii sunt Corecti, Fermi, Constanti

Nu pedepsiti negativele–recompensati pozitivele

Aratati cainelui ce sa faca in loc de comportamentul nedorit.
Ex.: mai degraba recompensati-l pentru “sezi” la usa, decat sa-l pedepsiti pentru ca sare pe musafiri.
Timpul pe care il acordati acum educatiei cainelui dv. va avea beneficii mai tarziu. Educatia lui dureaza cateva luni dar in urma lor veti beneficia de un bun companion toata viata lui.
Niciodata nu lucrati cu cainele cand sunteti nervos sau suparat. Trebuie sa fiti ferm dar corect, niciodata dur.
Primiti cainele alaturi de dv. in activitatile zilnice, ramanand in acelasi timp liderul.
Fiti ferm, fiti constant, fiti rabdator si veti fi un bun lider pentru cainele dv.

Programul “LIDER” va ajuta sa aveti o relatie mai buna cu cainele dv., dar acest progam nu este pentru caini care deja au preluat conducerea sau care sunt agresivi fata de stapani sau alti oameni si animale. In aceste cazuri contactati un instructor Ringstar Club.

Contactati-ne daca aveti o nelamurire sau aveti nevoie de ajutor. Suntem la dispozitia dv. ,tel. +40722.722.959, e-mail info@ringstar.ro.

Aceste informatii se bazeaza pe cercetari ale unor specialisti in comportament canin si dresaj,M&K Breland, R.Bailey, B.F.Skinner, K.Prior, M.Sidman, M.Burch, B.Schwartz, T.Ryan, etc.Aceste texte sunt inregistate sub copyright de Robert Caraman si SC.K9 Sport&Training Company SRL.Reproducerea prin orice modalitate a acestora, fara permisiunea scrisa a autorului, intra sub incidenta legii.

Adauga gandurile tale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *