Ce este Agility?

Agility este una dintre cele mai distractive activități canine recunoscute de American Kennel Club și de FCI.

Faptul că obstacolele din Dog Agility seamănă atât de mult cu obstacolele dintr-un parcurs de sărituri pentru cai nu este nici o coincidență. Dog Agility a fost creat în Anglia în 1977 și s-a născut pentru a oferi amuzament spectatorilor în timpul pauzelor concursurilor de sărituri pentru cai.

Practic, sportul este o cursa de obstacole ce trebuie parcursă într-un timp foarte scurt de către o echipa alcătuită dintr-un om și câinele său. Omul este cel care conduce câinele între obstacole, fără lesă, fără mâncare sau jucării ci folosindu-se de indicii vocale și corporale. Cursa poate avea intre 15 și 22 de obstacole precum: tuneluri, sărituri, slalom, sărituri prin cauciuc, balansoar și marile rampe cunoscute ca și suprafețe de contact.

De ce Agility este atât de benefic?

  • rezolvă probleme de comportament;
  • satisface câinele fizic și mintal;
  • dezvoltă controlul asupra câinelui fără lesă;
  • înveți multe aspecte despre dresaj și despre comunicarea cu patrupedul tău;
  • se construiește o legătură puternică între tine și câine;
  • poți să iți uimești prietenii cu trucurile învățate și cu performanțele voastre
  • ai parte de foarte multă distracţie!!!

Dresajul pentru Agility înseamnă crearea unui limbaj comun între om și câine. Te învață cum să folosești limbajul corpului pentru a comunica eficient și clar cu câinele tău.

Alt beneficiu al sportului este acela că îmbunătățește comportamentul câinelui tău în orice situație. De multe ori s-a întâmplat sa plimbi câinele kilometrii întregi iar când ai ajuns acasă el era deja gata de altă plimbare. Asta pentru că efortul fizic este bun pentru corp dar câinii au energie mentală care este la fel de important sa fie consumată.

Plictiseala câinilor este de obicei cauza principală a problemelor de comportament, deoarece câinii au fost creați pentru muncă. Ei au nevoie de provocări și dacă nu le oferi unele social acceptabile, îşi vor găsi singuri ocupație. Vor săpa gropi, vor roade lucruri, vor lătra aiurea la geam. Agility oferă combinaţia perfectă de exerciţii fizice cu stimulare mentală pentru a menține cățelul fericit şi satisfăcut.

Încă ceva! Agility îţi oferă o activitate distractivă pentru a petrece timp cu câinele tău. El va inţelege că meriţi să fii ascultat pentru că eşti atât de plin de surprize plăcute şi interesante.

Ce se intamplă daca sunt prea tânăr/bătrân/ieşit din forma?

Nu exista aşa ceva în Agility. Acest sport este deschis către toţi oamenii, toate vârstele indiferent de abilităţile sportive. Într-adevăr, este un bonus să fii în formă dar să nu uităm că şi Agility te poate aduce în formă.

Ce rase pot participa la acest sport?

Într-adevăr, border collies sunt maeştri în acest joc, de aceea vei vedea mai mulți la concursuri dar nu sunt singurii jucători. Orice rasă sau metis poate practica această activitate: chihuahuas, pit bulls, huskies, câini de vânătoare, chiar şi dog germani. Toţi câinii au nevoie de un job, depinde de dedicația ta ca şi handler nivelul la care puteți ajunge.

Nu sunt sigur daca am timp sau bani pentru asta…

Pentru a începe, la Ringstar Club Dresaj Canin costul ședințelor de Agility este de 150 euro pe lună. În acești bani intră ședințele săptămânale, două, alături de instructorul de Aglity şi de alţi membrii ai clubului foarte prietenoși, gata oricând să îți ofere orice informație. Ai parte de un teren special amenajat, cu obstacole ce respectă regulile FCI.

În plus ai posibilitatea să susții examene și să participi la competiții chiar la noi în tară, la Ringstar!

Recomandat este sa faci parte dintr-o echipă și să frecventezi un club pentru schimbul de experiență, un mediu construit special pentru acest sport, sigur, sub supravegherea unui

instructor. Asta te poate ajuta foarte mult sa devii chiar tu propriul tău instructor. Poţi învăța cum să manevrezi eventualele situații în care te poţi afla împreună cu câinele tău şi cum să depășești anumite dificultăți din timpul antrenamentului.

Dacă vrei să faci performanță, costuri mai pot fi înscrierile la seminarii, competiții, examene, eventual drumuri, cazări, asta dacă vrei să mergi la competiții în alte ţări. În același timp ai putea să îţi construiești acasă un traseu de agility home-made sau să îţi cumperi propriile obstacole.

Cum să începi?

Te așteptăm cu drag la Ringstar Club pentru o evaluare si pentru a urmări un antrenament sau un concurs de Agility. Vei întâlni oameni dedicați și foarte pasionați de ceea ce fac care abia așteaptă sa iți povestească cum acest sport le-a schimbat viața.

Adauga gandurile tale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *