Trage când îl scoți la plimbare? Atunci este perfect pentru “Weight Pulling”!

Câinele tău trage în lesă sau în ham și ție parcă îți și place să-i simți forța de care dă dovadă atunci când te târăste, la propriu, prin parc! Nu spun că trebuie să încurajezi acest comportament, din contră. Trebuie să-ți stăpânești câinele, să-l înveți să meargă frumos la pas atunci când vă plimbaț. Dar te poți folosi de dorința sa de a trage precum și de forța sa, pentru a-l pregăti de “weight pulling”.

Weight pulling este un sport canin foarte cunoscut în Statele Unite ale Americii (unde a fost introdus în 1970) dar care, de ceva vremea a început să prindă contur și în Europa. Arta de a trage greutăți cu ajutorul câinilor (n.r. Orice sport reprezintă, cel puțin din punctul meu de vedere, o artă), nu este nouă, ba din contră: omul a început să utilizeze forța câinilor și să-i antreneze pentru tracțiune cu multe secole în urmă. Dacă în Agility sau în competițiile de Frisbee accentul se pune pe rapiditate și pe viteza de reacție a câinelui, în Weight Pulling punctele forte sunt rezistența și forța.

Unii au înțeles greșit acest sport, fiind de părere că nu poate face decât rău câinelui, acesta din urmă fiind pus sa tragă diferite greutăți care-i vor periclita starea de sănătate. Lucru total greșit! Nicio asociație/organizație care se respectă și patronează asemenea activități nu va permita ca vreun câine să se rănească sau să fie rău tratat în timpul competițiilor. Dacă un câine nu va putea trage greutățile, în niciun caz nu va fi forțat. Iar dacă va fi capabil să termine competiția, asta înseamnă că a fost suficient de bine antrenat de către stăpân/handler.

Ce reprezintă de fapt Weight Pulling?

Weight Pulling este o întrecere sportivă în care un singur câine trage o greutate pe o anumită distanță fără a avea alocată o anumită perioadă de timp. Mai pe scurt, fără a fi cronometrat. Distanța prevăzută și considerată ca fiind parcursă este de aproximativ 5 metri. În cazul în care câinele nu reușește să tragă respectiva greutate pe întreaga distanță stabilită, va fi descalificat. Cu toate acestea, este bine ca animalul să fie lăsat să parcurgă întreaga distanță, ajutat de stăpân care va împinge greutate, scopul fiind ca animalul să nu-și piardă increderea în propriile forțe
Echipamentul utilizat în competițiile de Weight Pulling este diferit de cel folosit în cursele de atelaje, skijoring sau cani-cross. În cazul de față chiar numele sportului este străns legat de echipamentul folosit. Hamurile folosite în Weight Pulling sunt diferite față de cele în X utilizate în cursele de sănii.

Câteva reguli generale

Suprafața de tracțiune este în formă de dreptunghi, are lățimea de minimum 10 picioare (aproximativ trei m) și lungimea de minimum 35 de picioare (aproximativ 11 m). Suprafața efectivă de tracțiune este situată între linia de start și linia de final, distanța minimă dintre cele două fiind de 16 picioare, adică aproximativ cinci metri. La aceasta se adaugă două suprafețe adiționale: una care se află în spatele liniei de start unde pot sta doar vehiculul cu greutăți și câinele care-l va trage. A doua suprafață se află în spatele liniei de sosire unde handlerul și câinele care a concurat trebuie să aștepte stabilirea punctajului în urma arbitrajului. Acesta va fi stabilit în funcție de cantitatea maximă de greutăți tractată de câine în raport cu intervalul de timp prestabilit parcurgerii distanței. Vehiculul de tracțiune diferă în funcție de suprafața pe care se desfășoară competiția. Pistele de tracțiune omologate de asociațiile și cluburile de specilitate pot fi amenajate pe zăpadă unde urmează a fi tractată o sanie concepută pentru acest sport. Dacă suprafața este pe sol se va folosi un cărucior.
În timp ce câinele trage greutatea, handlerul nu are niciun fel de contact cu acesta. Competiția are câteva runde, pe parcursul cărora greutatea care trebuie trasă crește progresiv. Dacă un câine duce la bun sfârșit o rundă, are dreptul să participe la următorul nivel, trăgând o greutate mai mare. Competiția este câștigată de câinele care trage cât mai repede cea mai grea înărcătură.

Novicii și cei de nivel mediu

Există două tipuri de circuite: cele atribuite începătorilor și cele pentru nivelul mediu sau avansat. În prima categorie, cea a novicilor, handlerului îi este permis să folosească și o lesă cu scopul de a încuraja câinele să tragă. Dar asta nu înseamnă că va trage câinele de lesă înainte, ci doar îl va îndemna. Cu toate acestea, handlerul nu are voie să atingă animalul. Câinilor care concurează la clasa începători, le sunt permise două abandonuri înainte de  fi descalificați. În categoria următoare, după primul abandon câinii sunt descalificați. De regulă, competițiile de Weight Pulling sunt împărțite pe număr de clase, la rândul lor câinii fiind grupați pe categorii de greutate.

Tehnici de dresaj

Handlerii folosesc mai multe tehnici prin care-i determină pe câini să tragă greutățile. Bineînțeles că cele mai bune sunt bazate pe oferirea recompensei care constă în hrană sau în jucăria preferată.

Stiati ca…

Cea mai mare încărcătură pe roți care a fost trasă vreodată a cântărit 1497 de kg? Câinele care a reușit această performanță este un Malamut de Alaska. Alt record notabil este cel al unui Irish Wolfhound care a tras o sanie cu o încărcătură de 1293 de kg.

Atenție!

Este recomandabil ca orice activitate care stă la baza dresajului pentru Weght Pulling să nu fie efectuată atunci când câinii sunt micuți. Poți pune cățelului un ham cu ceva agățat în urma lui pentru ca acesta să se obișnuiască cu purtarea sa. Dar este indicat să aștepți să împlinească vârsta de un an (când are osatura bine dezvoltată) pentru a începe să tragă greutăți. Majoritatea competițiilor nici nu acceptă înscrierea câinilor care sunt mai mici de 12 luni.

Rase de caini care pot practica Weight Pulling

  • Malamut de Alaska;
  • Bulldog American;
  • Pit Bull Terrier;
  • American Staffordshire Terrier;
  • Ciobănesc de Berna;
  • Boxer;
  • Bullmastiff;
  • Bull Terrier;
  • Cane Corso;
  • Dobermann;
  • Dog Argentinian;
  • Dog de Bordeaux;
  • Mastiff englez;
  • Ciobănesc german;
  • Dog german;
  • Ciobănesc de Pirinei;
  • Mastino Napoletano;
  • Bulldog englez;
  • Presa Canario;
  • Rottweiler;
  • Saint Bernard;
  • Samoyede;
  • Husky Siberian;
  • Staffordshire Bull Terrier.

Este surprinzător dar și rase de talie mică precum Beagle-ul, Sheltie sau Ogarul italian au concurat cu succes în competiții de Weight Pulling. În mod normal, orice câine de rasă sau metis, de toate mărimile, începând de la câini de talie mică până la câini de talie foarte mare poate practica cu suuces acest sport interesant. Singurele condiții sunt să aibă condiție fizică și să fie antrenați corespunzător.

Adauga gandurile tale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *