Sunt Collie … Border Collie!

Agilitate și inteligență

”Mai rapid decât un glonte. Mai puternic decât o locomotivă. Are abilitatea de a sări garduri înalte chiar dintr-o singură mișcare. Câinele despre care toate oile șușotesc dar niciuna nu vrea să-l întâlnească vreodată. Blana din care sunt făcute legendele. Coioții se ascund din calea lui, oile încep să danseze, vulturii zboară prin alte părți. Înzestrat cu energiile a cel puțin cinci – șase căței, cu multă putere de muncă, receptivitate la dresaj și loialitate, își demonstrează abilitățile în orice mediu, de la pajiști înverzite până la creste abrupte. (…) Border Collie. Nu este el cel mai inteligent? Isteț ca un cimpanzeu? Drăgălaș ca un Koala? Mult mai loial decât valetul lui Batman? Este cel mai bun dinte cei buni, simbolul datoriei …Te salut cu respect, pentru că omul nu a avut nicicând un prieten canin mai bun.” (Baxter Black)

De-a lungul timpului, omul a folosit câinele în diferite activități, constatând că, pentru fiecare muncă ce-i era încredințată, acesta apela cu preponderență la calitățile cu care natura l-a înzestrat. Astfel, au luat naștere câinii de vânătoare, câinii folosiți pentru paza turmelor, paza gospodăriei, câinii de salvare, câinii ghizi, etc. În Marea Britanie, țara de origine a rasei Border Collie, turmele de oi erau răspândite în multe regiuni. În urmă cu un secol, în ținutul muntos ce desparte Scoția de Anglia, a fost ”creat” câinele cunoscut astăzi sub denumirea de Border Collie, folosit în mod special la întorsul oilor. Un câine ușor ”de manevrat”, agil, inteligent, cu reacții rapide, capabil să muncească toată ziua în compania turmelor și a stăpânului, în orice condiții, pe orice tip de vreme și pe orice fel de teren.

Cu toate că fermierii englezi și scoțieni folosesc de foarte mult timp câinii pentru întorsul oilor, Border Collie așa cum îl cunoaștem noi astăzi este diferit față de cel din secolul al XIX-lea. În diverse publicații datând din acea perioadă, sunt descriși câini ce purtau numele de ”Collie” sau ”Colley”. Ilustrații din acea perioadă dezvăluie exemplare cu un aspect exterior foarte variat: unii semănau cu Ciobănescul scoțian din zilele noastre (Collie), iar alții cu Border Collie. La sfârșitul secolului al XIX-lea, exista un tip de ”Colley” foarte asemănător cu Border Collieul actual. Odată cu nașterea legendarilor Old Hemp (1893) și Old Kep (1901), a luat ființă adevăratul Border Collie.

Primii Borderi celebri

Old Hemp – s-a născut în 1893 și a servit drept model pentru aspectul exterior al rasei. Marea sa influență exercitată asupra rasei s-a datorat senzaționalei sale prezențe în showurile canine. De la vârsta de 12 luni, când a început să participe la concursuri, Old Hemp nu a pierdut niciunul. Avea o abilitate uimitoare de a ”mâna” oile, și termina fiecare ”cursă”aparent fără nicio dificultate. Old Hemp era exemplul tipic de câine care a moștenit toate caracteristicile bune ale părinților: mama sa, Meg, dădea dovadă de o agilitate extraordinară atunci când lucra iar tatăl său, Roy, era un câine foarte frumos. Timp de 8 ani cât a trăit, Old Hemp a fost un câine foarte popular și solicitat pentru numeroase monte, presupunându-se că ar fi fost tatăl a peste 200 de căței. În anul în care Old Hemp s-a stins (1901), Old Kep vedea pentru prima dată lumina zilei. Una dintre calitățile esențiale ale acestui câine, care a contribuit la îmbunătățirea rasei, a fost firea sa calmă. În timp ce primele tipuri de Border Collieearu puțin cam dure față de străini, Old Kep era un câine foarte iubitor și docil.

J.M. Wilson, un mare crescător și handler, a fost posesorul lui Cap (născut în 1937). Din nefericire, acest exemplar nu a avut oportunitatea de a participa la concursuri naționale/internaționale fiind o perioadă dificilă din punct de vedere istoric (al doilea război mondial), motiv pentru care și-a căpătat porecla Wartime Cap.

Cap a fost tatăl lui Mirk (aflat tot în proprietatea lui J.M. Wilson) care, în 1950, a devenit Campion internațional. Tot din linia de sânge a lui Cap s-a născut, în 1963, un câine cu roba tricoloră care a devenit cel mai folosit câine de lucru din istoria rasei Border Collie.

Etimologia cuvântului ”Border Collie”dresa

A existat o adevărată dispută cu privire originea numelui rasei. Potrivit lui L. J. Adelaide Gosset (”The Shepherds of Britain: scenes from a shepherd`s life”) originea lui ”Collie” stă în cuvântul ”Coal”; ”Colley” sau ”Coly”, în engleză, se referă la culoarea neagră.

Pe de altă parte, Iris Combe – ”Herding dogs: their origins and development in Britain”, crede că denumirea ”Collie” vine de la un cuvânt de origine galeză care înseamnă ”folositor”.

O altă teorie nedemonstrată până acum, este că denumirea ”Collie” vine de la numele unei rase de oi. Denumirea ”Border” (frontieră) îi este atribuită lui James Reid (care a fost secretarul ”Societății Internaționale a Câinilor Ciobănești” între anii 1915 – 1948). În 1918, Reid l-a descris pe câștigătorul Campionatului din acel an, ca pe un ”câine de frontieră / Border Collie”.

Primele competiții

De cele mai multe ori, câinii de lucru erau comparați unul cu celălalt, și, foarte des, aceste comparații nu treceau de granițele satelor. În consecință, foarte mulți câini erau considerați excelenți ciobănești. Însă lucrurile aveau să se schimbe pe 9 octombrie 1873. Pe un teren din localitatea Bala, a fost organizată prima competiție de lucru / examen de lucru, susținută de Richard John Lloyd Price. Concursul a fost câștigat de scoțianul James Thompson cu Tweed, un câine black&tan, cu descendență scoțiană. Zece exemplare canine au participat la această competiție, evenimentul fiind urmărit de peste 300 de spectatori. Nemulțumiți de activitatea Kennel Clubului, în luna iulie 1906, 12 dintre cei mai buni handleri au înființat ”Societatea Internațională a Câinilor Ciobănești”. În opinia lor, Kennel Clubul era concentrat mai mult pe aspectul exterior al câinilor (frumusețe) decât pe capacitățile lor de muncă (lucru).

Energie la superlativ!

Abilitatea de a întoarce oile este legendară în cazul rasei Border Collie. O dată ce ai văzut acești câini în acțiune, lucrând cu oile, nu vei uita niciodată inteligența, ochii ”hipnotici” și motivația acestei rase excepționale. Conviețuirea cu acest câine poate fi de-a dreptul provocatoare. Potrivit standardului rasei, Boder Collie sunt câini foarte echilibrați, de talie medie, au un aspect atletic, dau dovadă de abilitate și finețe în egală măsură cu tăria de caracter și vigurozitatea. Trupul lor puternic și bine muscularizat posedă o linie netedă care lasă impresia că se poate mișca fără a depune prea mare efort.

Border Collie este energic, vioi și cu o voință de fier. Inteligența sa este ușor de remarcat. Este dependent de muncă, un ”workaholic” cum ar spune englezul, și deține un suport psihic substanțial și o condiție fizică de invidiat.

Pentru a se menține în formă (și fizic dar și psihic-temperamental) un Border Collie are nevoie de foarte multă mișcare. A nu-i asigura antrenamentul zilnic necesar înseamnă a-i dezvolta un comportament inadecvat, impulsiv, apatic și, uneori, o latură agresivă nedorită în cazul acestei rase. Ar fi ideal ca proprietarii de Border Collie să beneficieze de o curte mare în care câinele să se poată simți în libertate. Traficul poate fi fatal pentru acești câini care tind să latre și să alerge după mașini dacă nu sunt educați corespunzător.

Border Collie nu este un câine care să stea într-un colț așteptând ca viața să treacă pe lângă el.

Cât privește dresajul acestui caine, Boder Collie se transformă, încă de la primele ședințe, într-o adevărată plăcere! Foarte receptiv, inteligent, atent, câinele înțelege destul de repede lecția de dresaj. Un Border Collie este întotdeauna pregătit de muncă și în permanentă alertă. Este foarte atașat de familie și de stăpân.

Un sportiv de primă clasă

Border Collie sunt recunoscuți pentru inteligența lor deosebită, dresaj canin cu rezultate rapide, dar și pentru rezistența la munca fizică. Din punct de vedere mental, sunt entuziaști și au un foarte mare nivel de energie. Este important ca ei să aibă întotdeauna câte ceva de făcut. Ei adoră să facă aproape orice, dar există sporturi de bază în care excelează:

Întorsul oilor: Border Collie a fost crescut pentru activitatea denumită ”herding” (întorsul oilor). Este o plăcere să-ți vezi câinele cum instinctiv știe ce să facă cu turmele si asta fara nicio lectie de dresaj sustinuta in prealabil. Totuși, inițierea unui câine în această activitate, trebuie făcută de către o persoană care are experiență atât în lucrul cu Borderii cât și în creșterea oilor. Inițierea trebuie făcută în asemenea fel încât să construiască încrederea în sine a câinelui și controlul acestuia. Testarea instinctului de întoarere a oilor a fost creat pentru a demonstra competența câinelui și dacă acesta este interesat să lucreze cu turmele. Cu toate că uneori diferă ca metode, probele de întors oile au fost create pentru a testa abilitatea câinelui de a asista fermierul în activitățile sale zilnice. Majoritatea probelor au trei nivele de complexitate. La cel mai avansat nivel, câinele trebuie să adune oile, să le mânuiască, să le ducă mai departe și să le separe pe fiecare din turmă.

Obedience: acest sport a fost creat pentru a reliefa abilitățile câinelui de a relaționa cu instructorul și a-l asculta. În obedience există patru clase de lucru, gradul de dificultate al exercițiilor crescând treptat. Întotdeauna Border Collie a excelat la obedience. Una dintre clasele acestui sport, ”clasa debutanți” constă în: exerciții de socializare, chemare simplă, săritură în înălțime și aport, demonstrând abilitățile câinelui de a reacționa la comenzi atât în lesă cât și liber.

Agility parcă a fost inventat special pentru Border Collie. Dacă vei urmări o demonstrație de agility cu un Border Collie în rolul principal, vei fi uimit de viteza, inventivitatea și plăcerea cu care acesta se implică. Pentru a putea participa cu succes la demonstrațiile de agility sau la cursurile de dresaj, câinele trebuie să fie sănătos din punct de vedere fizic și mental. Sportul implică sărituri, schimbări rapide de direcție, abilități de cățărare și de ocolire a obstacolelor. De asemenea, Border Collie excelează și în ”Dog dancing”, frisbee și flyball. Despre toate aceste sporturi canine vom discuta mai detaliat în alte articole.

Uneori schimbarea vine pe patru picioare!

Nu demult am urmărit cu mare interes (că doar eroul principal a fost un câine!) filmul ”A dog year”. Acesta tratează un moment din viața unui scriitor (Jon Katz, interpretat de actorul Jeff Bridges) care, aflat în plină criză de vârstă mijlocie dar și în pană de inspirație, îl întâlnește pe Devon, un Border Collie absolut genial, deși în formă ”brută”: un câine nebunatic, din păcate fricos deoarece fusese molestat de fostul stăpân, dar care are calități ascunse, aptitudini extraordinare care, pe măsură ce filmul se derulează, ies la iveală. Este un film pe care-l recomand cu căldură, deoarece ne arată încă o dată cât de mult contează prezența unui câine în vița noastră, cât de mult ne ajută și ne scot din stările latente până și nebuniile lor inocente. Urmărind cuplul om-câine, Jon-Devon, povestea lor simplă, cât se poate de realistică, fără elemente ieșite din comun, mi-am dat seama cât de mult ne schimbăm și noi, încercând să-i schimbăm pe ei, câinii noștri!

Câteva elemente de standard (Standard FCI nr. 297/28.10.2009)

Țara de origine: Marea Britanie.
Data publicării standardului original: 24.06.1987.
Utilizare: câine de turmă.
Clasificare FCI: Grupa 1. Câini ciobănești și câini de turmă (exceptând câinii de turmă elvețieni)
Secțiunea 1. Ciobănești. Cu probă de lucru.

Aspect general: bine proporțional, grațios, elegant dar rezistent în același timp. Orice tendință de asprime este nedorită.
Proporții importante: craniu și frunte aproximativ egale în lungime. Corp un pic mai lung decât înălțimea la greabăn.
Comportament/Temperament: tenace, muncitor, blând; pasionat, alert, sensibil și inteligent; nu este nici nervos, nici agresiv.

Cap
Regiune craniană:
Craniu: destul de larg, occiputul nu este pronunțat.
Stop: bine evidentiat.
Regiune facială:
Trufă: neagră, execpție făcând exemplarele maronii sau ciocolatii unde poate să fie de culoare maro; nări bine dezvoltate.
Bot: conic la nas, destul de scurt și puternic.
Maxilar/Dinți: maxilar și dinți puternici cu o mușcătură perfectă în foarfece.
Obraji: nici plini, nici rotunjiți.
Ochi: bine depărtați, ovali, de dimensiune medie, de culoare maro exceptând exemplarele ”blue merle” când unul sau amândoi pot fi albastrui; expresie blândă, pătrunzătoare, vioaie, atentă și inteligentă.
Urechi: de dimensiune și textură medie, bine depărtate; echilibrate față de corp, purtate fie în poziție dreaptă sau semi-ridicate.

Gât: de lungime potrivită, puternic, bine muscularizat, ușor arcuit, întinzându-se până la umeri; linie superioară echilibrată.
Corp: atletic, coaste bine arcuite, piept adânc și larg, spate adânc și bine muscularizat; un pic mai lung decât înălțimea la greabăn.

Membre
Membre anterioare: paralele văzute din față; osatură puternică dar fără a fi greoaie.
Umeri: bine trași înapoi.
Coate: apropiate de corp.
Chișițe: ușor oblice văzute dintr-o parte.
Labe: ovale, puternice, degete arcuite și apropiate între ele; unghii scurte și puternice.
Membre posterioare: groase, bine muscularizate, văzute din profil se arcuiesc grațios, cu coapse lungi, adânci, bine muscularizate, jareți puternici; labe ovale, puternice, solide, cu degete arcuite și apropiate între ele, unghii scurte și puternice.
Coadă: de lungime moderată, bine acoperită cu păr, cu vârful răsucit în sus, completând cu succes conturul și echilibrul câinelui; poate fi purtată ridicat în mișcare, dar niciodată purtată pe spate.

Mișcare/Alură: lină, plăcută, liberă, lăsând impresia unei mari abilități de mișcare/viteză.
Robă: două varietăți: păr de lungime medie și păr neted.

În ambele cazuri, părul este des, de textură medie, subpărul moale și des, extrem de rezistent la temperaturile scăzute sau la apă. La varietatea cu păr de lungime moderată, blana abundentă formează coamă. Pe față, urechi, membrele anterioare și membrele posterioare de la jareți până jos, părul trebuie să fie scurt și neted.
Culoare: sunt permise multe varietăți de culoare; nu trebuie să predomine albul.
Înălțimea la greabăn: înălțimea ideală în cazul masculilor ar fi de 53 de cm iar la femele un pic mai puțin.

Defecte: orice abatere de la cele menționate anterior este considerată a fi defect și seriozitatea cu care va fi tratat va fi direct raportată cu severitatea acestuia, cu efectul său asupra sănătății câinelui și asupra abilității de a ”presta” munca la care se pricepe cel mai bine: întorsul oilor.

Defecte eliminatorii:
Agresivitate sau timiditate exagerate. Orice câine care prezintă anormalități fizice sau psihice evidente va fi descalificat. N.B: Masculii trebuie să aibe două testicule normal dezvoltate complet coborâte în scrot.
Autor: Mihaela Istrate

„Legea dreptului de autor nr.8/96 interzice reproducerea oricarui material scris sau a oricarei ilustratii de pe acest site fara acordul scris al managerului Ringstar Club.”

Adauga gandurile tale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *