Scrisoarea puiului

Draga mami, draga tati
Sunt un catelus, asta inseamna ca am inteligenta si capacitatea de invatare a unui copilas in varsta de 8 luni. Sunt un catelus; voi ROADE orice imi cade la indemana. In felul asta invat sa explorez lumea! Chiar si puii de om baga lucruri in gura… Depinde doar de tine sa-mi explici ce am voie sa rod si ce nu. Sunt un catelus; nu pot sa ma tin sa fac pisu mai mult de o ora – doua. Nu imi dau seama ca imi vine sa fac treaba mare decat chiar inainte sa fac. Nu pot sa te avertizez, sa iti spun ca ma trece pentru ca nu ma pot controla mai devreme de varsta de 6-9 luni. Nu ma pedepsi daca nu mi-ai dat voie afara timp de 3 ore si fac un pic de pishu in casa pentru ca este vina ta.

Trebuie sa iti amintesc ca sunt un catelus si am nevoie sa merg la baie dupa ce mananc, cand ma trezesc din somnic, dupa ce ma joc, dupa ce beau apa… si de fapt cam la fiecare 2-3 ore. Daca vrei sa dorm toata noaptea fara sa am “accidente”, nu-mi da apa dupa ora 8 seara. Ca sa invat mai repede, m-ar ajuta sa stau in cusca mea pe timpul noptii si astfel nici tu nu vei fi suparat pe mine dimineata. Sunt un catelus, “accidentele” se vor intampla! Dar te rog sa ai rabdare cu mine, o sa invat in timp.

Sunt un catelus si imi place sa ma joc! Alerg de nebun, urmaresc monstrii imaginari, iti atac degetele de la picioare si alerg dupa jucarii, alti catei sau copii mici. Asta este joaca mea, asta fac. Nu fii suparat pe mine si nu te astepta sa meditez si sa dorm toata ziua. Daca sunt prea energic pentru tine, poate mai bine iti alegi un catel adult de la o asociatie de protectia animalelor. Joaca este benefica, foloseste-ti inteligenta sa ma ghidezi sa ma joc doar cu jucariile mele, sa imi dai jucarii pe care le pot roade si mingiute dupa care pot alerga.

Daca te-am muscat cumva un pic prea tare, spune-mi “pe limba mea caineasca”, scheauna si tu tare si o sa inteleg ca te doare. Noi asa comunicam intre noi! Daca sunt prea nebunatic si ma joc prea dur, poti sa ma ignori pentru cateva momente sau pune-ma in cusca mea si da-mi o jucarie cu care am voie sa ma joc.

Sunt un catelus! Ma gandesc ca nu ai bate, nu ai striga si nu ai brutaliza un pui de om de 6 luni deci te rog sa nu te porti nici cu mine asa. Sunt sensibil, delicat si usor impresionabil. Daca te porti brutal acum cu mine, o sa cresc cu frica de a nu fi batut si lovit. Te rog ghideaza-ma cu inteligenta si multe incurajari.

De exemplu, daca rod ceva ce nu trebuie spune-mi “NU e voie!” si apoi da-mi imediat ceva ce AM VOIE sa rod. Sau si mai bine, nu lasa pe jos pe langa mine ceva ce nu ti-ar placea sa rod…. Eu nu vad diferenta intre sosetele vechi si cele noi sau intre adidasii vechi si cei noi care au costat o avere…

Sunt un catelus si am sentimente si motivatii cam ca si tine, dar totusi diferite. Desi nu sunt un om in costum de blanita, in schimb nu sunt nici un robot ascultator fara sentimente care iti indeplineste orice moft. Chiar VREAU sa-ti fac pe plac si sa fac parte din familia si viata ta. Cred (sper!) ca m-ai vrut pentru ca iti doreai un companion si partener iubitor asa ca nu ma lega in curte cand ma fac un pic mai mare, nu fii aspru cu mine ci modeleaza-ma cu dragoste si inteligenta intr-un membru al familiei asa cum ti-ar placea tie sa fiu.
Sunt un catelus si nu sunt perfect! Si stiu ca nici tu nu esti perfect dar eu te iubesc oricum. Asa ca te rog sa inveti tu mai intai totul despre dresaj, comportamentul catelusilor si cum sa ai grija de mine de la domnu’ doctor, din carti, de pe internet. Studiaza rasa mea si caracteristicile ei ca sa ai o idée de ce fac lucrurile pe care le fac.

Te rog sa ma inveti cu blandete si rabdare cum trebuie sa ma comport si as dori sa ma duci la scoala de catei unde ne putem distra impreuna!
Sunt un catelus si nu vreau nimic mai mult decat sa te iubesc, sa fiu cu tine si sa-ti fac pe plac. Nu vrei sa iti faci putin timp sa intelegi cum functionez? Suntem la fel, la fel simtim foamea, setea, durerea, discomfortul, frica dar totusi suntem diferiti si trebuie sa invatam sa ne intelegem unii pe altii, sa ne recunoastem limbajul trupului, dorintele si nevoile. Intr-o zi voi fi un catel mare si frumos si sper sa fiu un catel de care sa fii mandru si pe care sa-l iubesti la fel de mult cum te iubesc eu pe tine.

Cu dragoste,
Catelusul tau cel mic
(traducere dupa J. Ellis – Southern Shadows Rottweilers)

Ringstar Club Dresaj Canin va asteapta la Puppy Class, un curs special adresat puilor de catei sub 6 luni.
Detalii la www.RingstarClub.ro sau tel. 0722.722.959

Adauga gandurile tale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *