Dresaj canin Bucuresti

A+ R A-

Canicross - Sportul ideal pentru tine şi pentru câinele tău!

Mai puţin cunoscut, “canicross” reprezintă o disciplină sportivă care asociază alergarea unui câine însoţit de conductorul său. Regulamentul este simplu: trebuie să alergi alături de câinele tău, respectând cu stricteţe ritmul impus de acesta. Dacă acesta nu mai vrea să alerge sau încetineşte ritmul, conductorul la rândul său trebuie să se oprească sau să încetinescă.

Este interzisă forţarea câinelui pentru a contiuna cursa! Canicross este una dintre activităţile sportive benefice atât pentru tine cât şi pentru câinele tău. Dacă eşti obişnuit să ieşi la jogging însoţit de câine, înseamnă că deja poţi participa la o competiţie de canicross.

 

Care este echipamentul necasar pentru practicarea canicross?

canicross - sportul campionilor

Câinele trebuie să fie echipat cu un ham şi legat de stăpânul său/conductor printr-o lesă sau o coardă elastică lungă de doi metri, extensibilă, ataşată de o centură lombară (aceasta amortizează şocurile provocate de fuga animalului). Hamul este preferat lesei deoarece aceasta din urmă este mai incomodă dându-i animalului senzaţia de disconfort atunci când trebuie să tragă.

Ce caini pot practica canicross?

Chiar dacă este vorba de Brac german, Husky, Border Collie, Labrador, Ciobănesc german, Ciobanesc Belgian Malinois, Pinscher sau caini metişi, chiar dacă sunt masculi sau femele, toţi pot participa la competiţii de canicross! În concluzie, la canicross sunt acceptaţi orice câini, indiferent de rasă, chiar dacă au sau nu pedigree. Singurele condiţii sunt să aibă 12 luni (pot fi acceptaţi în concurs chiar dacă abia în ziua concursului împlinesc 12 luni), să fie vaccinaţi la zi, inclusiv antirabic. Câinii nu trebuie să fie agresivi, nici între ei nici faţă de conductorii prezenţi, din acest motiv canicross fiind o activitate sportivă în care întâlnim cei mai calmi şi mai afectuoşi câini.

Cum se desfăşoară o cursă de canicross?

Foarte simplu! Este o alergare pe teren variat, organizată de cele mai multe ori pe un drum forestier, pe o distanţă cuprinsă între doi şi 10 km, în timpul căreia cuplul câine - conductor formează o echipă care întreprinde acelaşi efort cu acelaşi scop final: terminarea cu success a cursei!

Pe tot parcursul cursei, căinele trebuie să se afle înaintea conductorului, fiind legat de acesta printr-o lesă sau coardă prinsă de hamul său şi de centura conductorului.

Există mai multe tipuri de curse: cele practicate pe teren fără denivelări şi cele practicate pe teren variat (acestea sunt mai des întâlnite).

Există şi curse mai dificile, precum „Trofeul munţilor” desfăşurat în Alpi. Plecările în cursă sunt individuale sau în grup. În traseele mai dificile, gestionarea efortului şi ajutorul reciproc sunt punctele cheie ale succesului.

Există şi curse la care participă doar copii, acestea fiind practicate pe distanţe mai scrute, între doi şi patru 4 km.

Citeste un articol interesant despre Mondioring-Sportul Campionilor

Terapie asistata de animale, in premiera in Romania

Terapie asistată de animale pentru pers…

Primul proiect naţional de terapie a deţinutilor asistată de animale debutează în luna februarie 2013 în România. Prin proiectul « Un câine educat, un prieten minunat », Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Asociaţia...

Robert Caraman - avatar Robert Caraman 08 Feb 2013 Hits:50581 Proiectul "Un caine educat-Un prieten minunat"

Read more

Organizatii partenere

Administratia Nationala a Penitenciarelor din Romania (ANP) este institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, care face parte din institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala ale...

Robert Caraman - avatar Robert Caraman 08 Feb 2013 Hits:51028 Proiectul "Un caine educat-Un prieten minunat"

Read more

Despre terapia asistata de animale

Terapia şi activităţile asistate cu animale (TAAA) promovează interacţiunea pozitivă dintre om şi animal cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii umane şi facilita procesul de recuperare al persoanelor care...

Robert Caraman - avatar Robert Caraman 08 Feb 2013 Hits:53149 Proiectul "Un caine educat-Un prieten minunat"

Read more

Premiera in Romania: Terapie asistata de animale pentru persoanele private de libertate

Ringstar Club pe Facebook!

TVR1 - Arca lui Noe