10 sporturi pentru tine si cainele tau!

Îți place să te distrezi alături de câinele tău în orice moment, în orice anotimp dar parcă vara cheful de joacă și buna dispoziție au valori mult mai ridicate decât în alte perioade din an. Fie că pleci cu câinele în vacanță, fie că rămâneți acasă, zilnic trebuie să vă faceți timp pentru a vă destinde. Îți aduci aminte de proverbul Mens sana in corpore sano? Trebuie să ți cont de el și să-l aplici și în cazul prietenului tău. Și pentru că există mai multe sporturi benefice pentru condiția amândurora, iată 10 dintre cele mai cunoscute.

1. Agility, pentru un fizic de invidiat

Principalele beneficii ale acestui sport sunt următoarele: te distrezi împreună cu câinele tău, îți menții un tonus de invidiat, lucrezi în echipă cu câinele ceea ce îți va consolida și mai mult relația cu el.  Nu contează că ai un Ciobănesc german, un Terrier, un Border Collie sau chiar un metis! Că ai un câine de talie mică sau unul de talie mare, o femelă sau un mascul! Toți câinii pot să practice agility! Rolul tău este acela de a fi un bun conductor pentru câine, de a-l iubi, și de a-l învăța cu răbdare comenzile necesare pentru a parcurge traseul de agility printre obstacole. Amândoi veți avea doar de câștigat: mișcare în aer liber, disciplină, relaxare. Deși acest sport poate fi practicat pe orice tip de teren, este de preferat să nu fie pe asfalt sau pe ciment. De asemenea, terenul necesar instalării obstacolelor și practicării sportului trebuie să fie de minimum 30×40 de metri. Există 11 tipuri de obstacole folosite în agility: bara pentru săritura în înălțime, viaduct sau perete, palisada, puntea sau bârna, balansoarul, cercul, masa, jaloanele prin care câinele face slalom, tunelul frexibil, sacul sau tunelul fix, obstacolul pentru săritura în lungime.

2. Ne menținem în formă cu Cani Cross

Canicross reprezintă o disciplină sportivă care presupune să alergi împreună cu câinele tău, respectând cu stricteţe ritmul impus de acesta. Dacă el nu mai vrea să alerge sau încetineşte ritmul, și tu, la rândul tău, trebuie să te opreaști sau să încetinești. Este interzisă forţarea câinelui pentru a continua cursa! Canicross este una dintre activităţile sportive benefice atât pentru tine cât şi pentru câinele tău. Dacă eşti obişnuit să ieşi la jogging însoţit de câine, înseamnă că deja poţi participa la o competiţie de canicross. Câinele trebuie să fie echipat cu un ham şi legat de tine printr-o lesă sau o coardă elastică lungă de doi metri, extensibilă, ataşată de o centură lombară (aceasta amortizează şocurile provocate de fuga animalului). Hamul este preferat lesei deoarece aceasta din urmă este mai incomodă dându-i animalului senzaţia de disconfort atunci când trebuie să tragă.
Este un sport interactiv, care te va ajuta să te menți în formă și te vei distra copios împreună cu câinele tău.

3. Disc dog – distracția preferată a câinelui tău

De câţiva ani încoace, una dintre jucăriile preferate ale câinilor este frisbeeul – „discul zburător” cum i se mai spune. Dar aruncarea acestuia nu este doar o simplă joacă! Disc dog a devenit o disciplină sportivă la modă atât pentru oameni cât şi pentru câini, fiind benefic pentru menţinerea condiţiei fizice a câinelui şi, în acelaşi timp, ajutând la consolidarea legăturii de prietenie dintre acesta si stăpânul său. Nu am întâlnit până acum vreun câine căruia să nu-i placă să alerge, să facă tumbe prin aer pentru a prinde cu succes discul şi a-şi distra stăpânul! Sunt câteva rase de caini nu tocmai potrivite pentru acest tip de activitate, dar şi ele fac mişcare, ocolind cu succes sedentarismul (Bassetul, Pekineseul, Bloodhoundul,etc.).

4. Dock jumping – și câinii pot zbura!

Dacă nu ştiai că şi câinii pot zbura (ce-i drept, doar pentru câteva secunde) atunci înseamnă că nu ai văzut nicio competiţie de dock jumping (sărituri de pe ponton/doc). Nu contează rasa, vârsta, sexul sau talia câinelui. Important este cât de mult sare, în lungime şi/sau în înălţime. Privit ca disciplină sportivă, sportul denumit dock jumping se desfăşoară în Anglia, Statele Unite, Canada, Australia, Japonia. Dar îl putem încerca și noi într-o piscină sau de pe un ponton. De obicei docul/pontonul pe care se desfăşoară competiţiile are o lungime de 11 sau 12 m, este lat de 2,4 m şi ridicat la 0,6 m deasupra apei. Dacă încercăm practicarea dock jumping într-un bazin/piscină acestea trebuie să aibă cel puţin 1,2 m adâncime. Este obligatoriu ca docul să fie acoperit cu un strat de gazon artificial, mochetă sau altceva mai abraziv, astfel încât să nu se alunece pe el, să aibă o aderenţă bună. Noi, handlerii, putem utiliza toată suprafaţa docului şi nu contează de unde dăm startul săriturilor. Orice câine poate învăţa „dock jumping”! Însă la baza reușitei stă legătura strânsă dintre noi şi câine și formarea unei echipe compacte!
Cei mai mulţi dintre organizatori măsoară distanţa saltului din punctul de mijloc lateral de la sfârşitul docului până la punctul în care baza cozii câinelui taie suprafaţa apei. De exemplu, organizatorii competiţiei Incredible Diving Dog măsoară distanţa până la punctul unde este nasul câinelui atunci când corpul său intră în apă. De obicei, distanţa saltului se măsoară electronic cu ajutorul unui dispozitiv special, dar în unele cazuri, poate fi măsurată manual de către arbitri.
Dar noi nu participăm la competiții, așa că nu trebuie să doborâm vreun record ci doar să ne simțim bine!

5. Dog scootering

Nu este cazul să te gândești la un scooter motorizat pentru că nu despre așa ceva este vorba! Altfel, ce rol ar mai avea câinele?! Dog scootering este o disciplină sportivă în care un câine su mai mulți trag o persoană aflată pe o… trotinetă. Este ceva similar cu trasul la sanie, ba chiar este antrenamentul ideal în sezonul cald pentru câinii folosiți în cursele de atelaje. Câinii beneficiază de același echipament ca în cazul curselor din sezonul de iarnă. Această activitate poate fi practicată pe teren drept, neted, dar și prin pădure, pe un teren mai puțin prietenos.

6. Dog dancing

Dog dancing înseamnă a te simți bine alături de câinele tău, a te distra în pași de dans, a fi fericit! Nu contează ce pregătire ai tu sau ce rasă este câinele tău. Toate cuplurile om-câine se pot implica în acest minunat sport. Dacă-ți place muzica iar câinelui tău îi place acțiunea, poți începe chiar de acum, în ”pas de deux”, practicarea cestui sport. Trăiește alături de câinele tău bucuria de a te mișca și învață ce înseamnă cu adevărat să te distrezi alături de cel mai bun prieten! Acum  vreo 14-15 ani, s-a lansat ideea unui nou sport canin care să combine muzica, dansul, elemente de Obedience și Agility, calitățile native ale câinilor și pasiunea de care dau dovadă stăpânii. Astfel a luat naștere Dog Dancing, ca sport de sine stătător, care constă în mișcarea și executarea unor ”trucuri„ pe baza unei coregrafii. Coregrafia aflată la baza Dog dancingului este menită să dezvăluie talentul câinelui și al handlerului, lucrul în echipă, creativitatea, bucuria și legătura care se crează în interiorul echipei. La baza acestui sport stau exercițiile tradiționale de Obedience folosite în combinație cu capacitățile native ale câinelui de a se mișca și, împreună cu diferite scheme sau trucuri care, de cele mai multe ori, captează audiența dând iluzia unui adevărat dans. Handlerul se mișcă pe ritm și astefel echipa se pliază pe muzica aleasă, pentru a scoate în evidență mișcările, stilul și personalitatea echipei. Ca niciun alt sport, Dog Dancing îți va face câinele să dea fericit din coadă și-ți va oferi o nouă definiție a libertății de mișcareși a distracției. Pe lângă elemente de Agility și Obedience, Dog dancing înglobează și elemente de handling și comunicare între câine și om la toate nivelurile posibile, făcându-l unul dintre cele mai complexe sporturi canine.

7. Obedience – pentru o echipă disciplinată

Obedience demonstrează utilitatea câinelui privit ca și companion al omului, spiritul de echipă instalat între câine și conductor precum și încrederea pe care cei doi o au unul în celălalt. Obedience este o disciplină deschisă tuturor câinilor, având drept scop dezvoltarea unui comportament controlat al acestora și favorizând buna integrare a câinelui în societate. Un câine obedient este un câine docil, cuminte, ascultător. Și pentru că obediența este, în primul rând, o calitate necesară unui animal de companie, unii chinofili au transformat-o în sport canin. Astfel a luat naștere Obedience, un sport care-ți disciplinează prietenul și te menține și pe tine în formă. Dintre etapele acestui sport amintesc: conducerea câinelui cu lesă și fără lesă, chemarea simplă, culcat în timpul mersului, ținerea unui obiect, săritura în înălțime, poziții la distanță, etc.

8. Treibball

În străinătate se practică frecvent sportul denumit herding, o actvitate creată cu precădere pentru câinii folosiți la paza și la întorsul turmelor de vite/oi. Un substitut al acestui sport este treiball – creat în 2003, în Germania, tocmai pentru a da șansa câinilor a căror utilitate este întorsul/mânarea vitelor, să-și exercite abilitățile înnăscute. Dar, spre deosebire de herding care se bucură de o recuzită… reală, vie (prezența oilor/vitelor), în treibball se utilizează niște mingii cu dimensiuni cuprinse între 45 și 75 de cm. Opt astfel de bile, așezate în triunghi, ca la biliard, trebuie mânate înspre un fel de poartă, asemănătoare celei de la meciurile de fotbal. În această disciplină sportivă, atuurile principale sunt buna comunicare între handler și câine, care trebuie, în 15 minute să reușească să ducă mingiile către poartă.

9. Carting&Sulky driving

Dacă am tot amintit de sporturi în care câinele trebuie să tragă în ham, nu se poate să omit carting-ul! Dacă ai un câine de talie medie sau mare, poate practica cu succes această activitate. Câinele, cu ajutorul unui harnașament, trage un cărucior gol sau plin. Pentru că această activitate era practicată în jurul fermelor, de regulă, cărucioarele erau umplute cu lemne, cu putini cu lapte, brânză și, uneori, chiar cu oameni. Ca și cani cross sau dog scootering, cartingul este folosit tot timpul anului pentru a menține în formă câini folosiți iarna în cursele de sănii. Sulky driving – o varietate a carting-ului – se referă la tractarea de către câine a unei șarete cu două roți în care stă așezată o persoană. Rase precum Ciobănescul de Berna sau Terrierul negru rusesc se descurcă excelent în ambele discipline.

10. Search&Rescue

La început poate părea o joacă: îl înveți să fie atent la tine, să caute după urmă, să semnalizeze prin lătrat atunci când a găsit obiectul/persoana ascunsă, să vină la tine. Dar, treptat, ceea ce a pornit dintr-o joacă se poate transforma într-o activitate benefică pentru foarte mulți oameni sau câini: search&rescue. Ne mândrim și noi, românii, cu echipe de câini antrenate pentru salvarea de la înălțime, salvarea din apă, salvarea de pe terenuri accidentate și de sub dărâmături. Rase precum Labrador retriever, Golden retriever, Ciobănesc german, Cocker englez, Terra Nova (salvare din apă) excelează în această curajoasă activitate.

Adauga gandurile tale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *