Cainele Ciobanesc German: temperament si educatie

Ciobanescul german (in germana: Deutscher Schaferhund), de asemenea cunoscut sub denumirea de alsacian, este un caine de talie mare ce provine din Germania. O rasa de caini relativ noua, originile sale datand din 1899, ciobanescul german este un caine de lucru crescut initial pentru manarea si paza turmelor de oi. Datorita puterii sale, a inteligentei si a obedientei sale este considerat un caine foarte bun pentru politie si armata in intreaga lume. Datorita loialitatii sale si naturii sale protectoare, ciobanescul german este una din rasele cu cele mai multe inregistrari.

Istoria rasei

In Europa, in cursul anilor 1800, au fost facute incercari pentru a standardiza rasele de caini. Cainii erau crescuti astfel incat sa pastreze trasaturile necesare in munca lor de a pazi si mana turmele. In Germania acest lucru s-a intamplat in cadrul comunitatilor locale, unde ciobanii au selectat si imperecheat caini care considerau ei ca au abilitatile necesare pentru a mana turmele de oi, cum ar fi inteligenta, viteza, putere si un simt olfactiv fin. Rezultatele au fost caini care s-au descurcat admirabil cu sarcinile lor, dar care difereau in mod semnificativ, atat ca aspect dar si capacitati de la o localitate la alta. Pentru a combate aceste diferente, in 1891 a fost infiintata societatea Phylax, cu scopul de a crea rase de caini standardizate in Germania. Aceasta societate s-a destramat dupa numai 3 ani datorita unor conflicte interne privind trasaturile cainilor pe care societatea s ale promoveze. Unii membri considerau ca acesti caini ar trebui crescuti exclusiv in scopuri de munca, in timp ce altii considerau ca ar trebui crescuti si pentru frumusete. Cu toate ca aceasta societate s-a destramat, ea a insirat oamenii sa tinda catre standardizarea raselor de caini.
In 1899, Von Stephanitz (fost capitan de cavalerie, student la medicina veterinara si fost membru Phylax) a participat la o expozitie canina de dresaj unde a vazut un caine numit Hektor Linksrhein. Hector era produsul a mai multor generatii de imperecheri selective si indeplinea in totalitate ceea ce credea Von Stephanitz ca trebuie sa fie un caine de lucru. A fost atat de incantat de puterea cainelui si complet cucerit de loialitatea si inteligenta animalului incat l-a cumparat pe loc. Dupa ce a cumparat cainele, i-a schimbat numele in Horand von Grafrath si a fondat Societatea Ciobanescului German. Horand a fost declarat a fi primul ciobanesc german si a fost primul caine adaugat in registrul societatii, iar Von Stephanitz a fost creditat a fi creatorul rasei ciobanesc german.

Temperament si educatie

Ciobanestii germani au fost crescuti in mod special pentru inteligenta lor, o calitate pentru care sunt acum renumiti. Sunt considerati a fi pe locul trei in topul raselor celor mai inteligenti caini, dupa border collie si caniche. Se spune ca pot invata tricuri simple dupa doar cinci repetari si asculta comanda data din prima in 95% din cazuri. In combinatie cu forta lor, aceasta calitate ii recomanda cel mai bine pentru a fi caini de politie, caini de paza, caini de cautare si salvare, fiind capabili sa invete foarte repede sa execute cerinte variate si sa interpreteze instructiuni mai bine decat orice alti caini din rase de talie mare.Ciobanestii germani sunt caini foarte activi, si sunt descrisiin standard ca fiind foarte siguri de sine. Rasa este caracterizata de dorinta de a invata si nevoia de a avea un scop.

Ciobanestii sunt prin natura lor caini foarte loiali si legati de oamenii pe care ii cunosc. Cu toate astea, ei pot deveni supra-protectori cu familia si teritoriul lor, mai ales daca nu sunt socializati corect. Nu au tendinta sa se imprieteneasca prea repede cu strainii.

Dresajul cainilor Ciobanesc German: Ciobanescul german este foarte destept si obedient. Unii oameni considera ca au nevoie de „o mana ferma”, insa s-a descoperit ca raspund mult mai bine la metode de dresaj pozitive, bazate pe recompensare.
Acesti caini sunt o alegere foarte populara atunci cand vine vorba de caini de lucru. Sunt cu precadere recunoscuti pentru munca lor in politie, fiind folositi pentru a lua urma infractorilor, pentru a patrula zone periculoase, sau pentru a detecta si imobiliza suspectii. Pe langa acestia, mii de ciobanesti germani au fost folositi de armata. Au fost pregatiti in principal pentru insotire, fiind folositi pentru a avertiza soldatii de prezenta inamicilor, pentru a detecta capcane sau alte hazarde. Ciobanestii germani au fost de asemenea antrenati sa fie parasutati din aeronave. Ciobanescul german este una din rasele cele mai folosite pentru o gama larga de activitati ce necesita un miros foarte bun. Acestea includ cautare si salvare, cautare de cadavre, detectie de narcotice, detectie de explozibil, detectie de mine si multe altele. Sunt foarte potriviti pentru aceste linii de lucru datorita simtului olfactiv foarte ascutit si capacitatii de a lucra indiferent de factorii de distragere.

Sanatate

Multe boli comune pentru ciobanescul german sunt rezultatul consangvinizarilor necesare atunci cand s-a lucrat la formarea rasei. Una dintre problemele uzuale la ciobanesc german este displazia de sold si de cot, care ii pot cauza cainelui dureri pe parcurs ce inainteaza in varsta, si pot duce la atrita. Un studiu efectuat de Universitatea din Zurich pe cainii de lucru din cadrul politiei a aratat ca 45% dintre ei erau afectati de stenoza spinala degenerativa, cu toate ca esantionul studiat a fost mic. Fundatia de Ortopedie pentru Animale a descoperit ca 19.1% dintre ciobanestii germani sunt afectati de displazie.
Datorita faptului ca au urechile mari si cu o deschidere mare, ciobanestii germani sunt predispusi sa faca infectii in ureche. Ca toti cainii de talie mare, sunt predispusi la balonare si torsiune gastrica.Speranta de viata medie a unui ciobanesc german este de 9.7 ani, o medie normala pentru un caine de talia lui. Mielopatia degenerativa, o boala neurologica, apare la cainii din aceasta rasa cu o frecventa suficienta incat sa putem spune ca ciobanesul german este predispus la aceasta boala. Pe langa acestea, la ciobanestii germani apare cu incidenta mai mare decat ar fi normal boala Von Willebrand, o afectiune sangvina mostenita.

Ciobanestii germani, fiind atat de populari, au aparut foarte mult in media. Ciobanescul german Strongheart a fost unul dintre primele staruri de film canine, urmat de Rin Tin Tin, care este acum aclamat ca fiind cel mai faimos ciobanesc german. Ambii ciobanesti germani sunt creditati cu cate o stea pe Walk of Fame in Hollywood. Ciobanestii germani au jucat roluri importante in multe alte filme si seriale de-a lungul anilor, cum ar fi: K-9, I am legend, The hills have eyes si altele.

Citeste si Ciobanescul german – standarul rasei

Adauga gandurile tale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *